Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Att skriva på en iPad

| | | | | Lästid: 2 minuter (2180 tecken)

Noteshelf för intervjuanteckningar. Mindnode för att strukturera artiklarna. Och Byword för att skriva dem.

Så ser mitt korta svar ut när någon undrar vilka appar jag använder för att skriva på min iPad. Här är den lite längre versionen.

Noteshelf #

Noteshelf har jag skrivit om tidigare. Och det är fortfarande en favorit. Med en penna som fungerar med iPadens skärm blir det en kombination som helt ersatt fysiska block för mig. Av två skäl:

Kopplingen till Evernote, dit jag exporterar alla anteckningar i pdf-format så snart jag är klar med dem, innebär att jag har dem tillgängliga när jag behöver dem, oavsett var jag är och oavsett om jag för tillfället sitter vid min dator, min iPad eller min mobiltelefon. Aldrig mer någon risk att jag råkat packa fel block i väskan när jag gav mig av från kontoret.

Att ha anteckningarna i digitalt format innebär dessutom att de garanterat finns kvar om jag behöver titta på den en månad eller ett år senare. Väldigt bra.

Mindnode #

När jag jobbar med artiklar som bygger på många intervjuer och mycket research krävs mer arbete innan jag skriver texten. Ibland räcker det med att skriva ner några stolpar, men när det är ännu större jobb behövs ännu mer struktur. Och då gör jag mindmaps med hjälp av Mindnode. Programmet finns också för OS X. Ofta börjar jag med iPad-versionen och slutför tankekartan vid datorn.

Byword #

Och så är det äntligen dags att skriva. I Byword. Textredigeraren är sedan en tid tillbaka min absoluta favorit. För att den är snygg, för att det med Markdown är enkelt att lägga till saker som länkar och listor när jag skriver blogginlägg, för att programmet skapar rena textfiler som går att öppna med vilket program som helst.

Men framför allt för att texterna sparas i molnet, antingen på Dropbox eller i Apples tjänst iCloud.

Själv föredrar jag Dropbox, för största möjliga flexibilitet och för att Dropbox till skillnad från iCloud låter mig sortera texterna i olika mappar. Dokument som ligger i Dropbox är också enkla att säkerhetskopiera, till skillnad från dem som ligger hos Apple.

Att ha texterna i molnet är en stor fördel eftersom jag då kan hoppa fram och tillbaka mellan mina olika prylar och skriva där jag befinner mig för tillfället. Det här blogginlägget började jag spalta upp i Byword i min telefon, efter att ha fått frågan om vad jag använder på Twitter.

Huvuddelen skrev jag i min iPad, och det sista slipandet gjorde jag i datorn. Utan att behöva göra någon handpåläggning för att flytta dokumentet mellan telefon, pekplatta och dator. Tack vare kopplingen till Dropbox sker det helt automatiskt, när inställningen väl är gjord.