[caption id="attachment_4591" align="aligncenter" width="620"] Twitter till Google Drive med hjälp av Ifttt. Snart inte möjligt längre.[/caption]
Twitter går att använda på många olika sätt. För mig har det handlat om två av de vanligaste: Intressanta diskussioner och att hitta intressant läsning. Smarta webbtjänsten Ifttt har hjälpt till med båda.
Nu är det slut på det.
Som diskussionsplattform har Twitter sina begränsningar. En är att det är svårt att hitta gamla inlägg. Jag har några gånger velat gå tillbaka och se vad någon skrev till mig. Svårt på Twitter, men enkelt tack vare Ifttt. Med hjälp av Ifttt har jag sparat alla inlägg på Twitter där jag är omnämnd med ett @thoresson, först i Evernote och på sistone i dokument på Google Drive.
I twitterflödet virvlar också en massa länktips förbi. De som ser intressanta ut har jag stjärnmärkt, som en påminnelse till mig själv att titta närmare på. Och låtit Ifttt ta hand om länkarna som finns i dem och samla dem tillsammans med länkar som jag hittar på andra ställen. När tid har funnits att ta sig igenom länksamlingen har jag bara behövt titta på ett ställe.
Men i ett mail till sina användare meddelade Ifttt i morse att tjänsten inte längre kommer gå att använda på det sättet. Efter den 27 september är det möjligt att använda Ifttt för att göra inlägg på Twitter, men inte för att hämta ut information från tjänsten.
Beslutet är en direkt konsekvens av de nya villkor som Twitter införde för ett par veckor sedan. Enligt dem är det uttryckligen förbjudet att spara innehåll från Twitter till andra molntjänster, på det sätt som Ifttt gjort möjligt.
När villkoren presenterades kom högljudda protester från många håll. Och om försämringarna av Ifttt är ett första tecken på hur saker och ting kommer att utvecklas, då var protesterna befogade.
I grund och botten handlar detta om vad Twitter egentligen är. För mig och de flesta användare är Twitter en teknik, en plattform för kommunikation. Men de senaste månadernas utveckling visar med all önskvärd tydlighet att Twitter i första hand är ett företag.
Jag har använt jämförelsen med e-post förr och gör det igen:
Att Mozilla bestämmer sig för att sätta utvecklingen av populära e-postprogrammet Thunderbird på sparlåga är tråkigt för dem som använder programmet, men inget hot mot e-post som sådan.
E-post bygger på öppna standarder som vem som helst kan bygga på. (Tekniken) Twitter är däremot en plattform helt under kontroll av (företaget) Twitter.
Världens internetoperatörer vill inte se sin infrastruktur förvandlad till dumma pipor som bara transporterar ettor och nollor mellan kunderna och de tjänster dem använder. Istället försöker internetoperatörerna erbjuda egna innehållstjänster och annat som flyttar dem uppåt i värdekedjan.
Situationen för Twitter är den samma. Lika lite som internetoperatörer bara vill tillhandahålla dumma pipor är Twitter intresserat av att göra det.
Till stor del handlar det för Twitter om att äga användarupplevelsen. Det är där, med den affärsmodell som Twitter valt, som pengarna genereras. Via annonsvisningar.
Om jag använder Ifttt för att flytta de inlägg jag är intresserad av från Twitter till en annan tjänst, då missar företaget en möjlighet att visa annonser.
Från Twitters horisont kan besluten se logiska ut, men för oss användare påverkar det nyttan med tjänsten rejält.