Grundtanken är enkel. Du är vän med och följer personer som du av en eller annan anledning är intresserad av. Och om många av dem länkar till samma sida eller artikel på nätet, då är sannolikheten åtminstone hyfsat stor för att även du ska tycka att den är intressant. Nuzzel fångar upp de länkarna och visar dem för dig.
Se vad dina vänner länkar till i Nuzzels app, på webbplatsen eller via e-post.
I arbetet med min nya internetguide om omvärldsbevakning på nätet har jag skrivit om "delat redaktörskap". Via Facebook och Twitter tipsar vi varandra om intressant läsning, saker som är roliga eller viktiga och som vi inte tycker att våra vänner och följare ska missa. Därmed tar vi oss också rollen som en slags nätredaktörer.
I helgen blev jag tipsad om Nuzzel, en ny app/tjänst som ska göra det enklare att upptäcka vad dina vänner på Facebook och dem du följer på Twitter länkar till.
Nuzzel-appen var rätt handy faktiskt. Bl a push när tillräckligt många vänner delat samma artikel.— Hans G Andersson (@hans_g) 21 juni 2014
Delvis påminner Nuzzel om Summify, en tjänst som köptes av Twitter och idag är en del av tekniken bakom de dagliga sammanfattningar man kan få via e-post från Twitter: När många delar samma länk får du ett meddelande från Nuzzel om det.
Grundtanken är enkel. Du är vän med och följer personer som du av en eller annan anledning är intresserad av. Och om många av dem länkar till samma sida eller artikel på nätet, då är sannolikheten åtminstone hyfsat stor för att även du ska tycka att den är intressant.
Nuzzel går antingen att använda från webbläsaren, genom att besöka nuzzel.com. Det finns en app för iPhone. Och precis som med Summify går det också att få e-post när en länk kvalar in som intressant. Var gränsen – mätt i antalet delningar – ska gå bestämmer du själv. Antalet notifieringar per dag går också att ställa in. Det går också att välja ett daglig sammanfattning via e-post.
Kanske är Nuzzel något att prova under sommaren när du inte har tid, inte vill, inte orkar följa dina flöden på samma sätt som till vardags?
(Om du använder RSS går det att utnyttja principerna för delat redaktörskap även där. I mars skrev jag om mappen Folkvalt som jag har i min RSS-läsare, en mapp som innehåller ett antal olika flöden med lästips.)