I en av introduktionstexterna till omvärldsbevakning på nätet resonerade jag om de tre olika snitt ur nätets informationsflöde: En känd källa, ett visst ämnesområde eller en geografisk plats.
De konton du följer på Twitter är dina kända källor. Och genom att hitta relevanta hashtaggar blir det möjligt att ha ämneskoll, utan att följa konton eller bygga listor.
Den första hashtaggen dök upp på Twitter i augusti 2007, som ett förslag från webbveteranen Chris Messina. Han tyckte att fyrkantstecknet – # – kunde användas för att skapa ett slags grupper på Twitter.
Användningen tog fart och idag förstår de flesta twitterprogram vad en hashtagg är: De omvandlas automatiskt till länkar som leder till någon slags översiktssida för just den hashtaggen.
Hashtaggar används för att kategorisera en tweet, att ge den en ämnestillhörighet. Och därmed bryter de också ut ur den bubbla som utgörs av dem som följer dig på Twitter.
Alla som följer dig kan se dina tweets, men använder du en hashtagg kan den taggade tweeten dessutom ses av alla dem som har ett öga på flödet för just den taggen.
Och omvänt. Du kan följa taggar som är relevanta för dig istället för indviduella konton.
Så hur ska du göra för att hitta relevanta hashtaggar att följa?
Vem som helst kan börja använda en hashtagg. Det krävs ingen registrering, bara att skriva #taggenduvillanvända. Därför finns det heller ingen central katalog att leta efter hashtaggar i, även om försök att skapa sådana har gjorts.
Jag brukar hitta relevanta taggar på tre olika sätt:
- Via de konton jag redan följer. Jag ser vilka taggar de använder och klickar mig in på dem för att se om där finns något intressant.
- Från konferenser jag besöker. Ofta har arrangörerna ett förslag på vilken tagg som ska användas.
- Genom MagicRecs.
För att kunna följa taggar på ett effektivt sätt är mitt förslag att du använder stående sökningar och/eller ett twitterprogram. Mer om de alternativen i morgon och i övermorgon.
Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.
För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.
Länkar till alla mina tips hittar du här.
[et_bloom_inline optin_id=optin_9]