Den 23 augusti 1991 gjorde Tim Berners-Lee de första webbsidorna tillgängliga för alla med en internetuppkoppling och en webbläsare. Det innebär att webben idag fyller 25 år, och med anledning av det twittrade Ulrika Hedman om tidningsbilagor som fylldes med tips om webbsidor.
Faktum är att jag, våren 2000, gjorde mina första frilansuppdrag. Just med webbtips. En spalt i Ny Teknik varje vecka.
Efter att ha grävt i arkivet på datorn hittade jag de första sex. Två av dem funkar fortfarande, en har blivit en sajt om hamburgare och de tre återstående ger lite blandat resultat.
Håll till godo!
http://www.coasters.eb.com #
Alla som älskar känslan i magen när berg- och dalbanan startar kommer också att gilla den här webbplatsen. Berg- och dalbanornas historia från slutet av 1800-talet och framåt presenteras med utförliga texter och animationer. Flera av kända berg- och dalbanor finns med, och också texter om de personer som betytt mest för åkattraktionens utveckling.
http://www.thecounter.com #
De flesta som har en egen webbplats vill veta hur många som besöker den. Men med thecounter.com är det inte bara antalet besökare som registreras. Alla som använder gratistjänsten får också reda på vad besökarna använder för webbläsare, vilken domän de surfar från, vilken tid på dygnet som de flesta besöken sker och mycket mer.
http://www.ssw.nu #
Intresserad av svenska shareware-program? Då är Svenska Shareware-listan rätta stället att börja leta på. Programmen är lätta att hitta – de finns sorterade efter kategori (bland annat glosträningsprogram, spel och htmleditorer). Dessutom finns det en sökfunktion.
http://www.techweb.com/encyclopedia #
Datorvärlden är full av krångliga begrepp och termer. På TechWeb finns förklaringar till drygt 13 000 av dem. Visserligen är webbplatsen på engelska och förklaringarna innehåller ibland nya ord som behöver slås upp, men kan man ta sig den tid som behövs har man snart skaffat sig massor av ny kunskap.
http://www.linnaeus.uu.se/online #
En webbplats om Carl von Linné. Webbplatsen är byggd av Uppsalas Universitet och går bland annat igenom Linnés liv, hans tankar och hans betydelse för namngivningen av växter och djur. Räcker inte informationen finns dessutom många litteraturhänvisningar.
http://www.europa.eu.int/chatwallstrom/index_sv.htm #
Ikväll, torsdag den tredje februari, går det att chatta med EU:s miljökommissionär Margot Wallström. Allt som krävs är att ha en dator med program för IRC installerat. Mer information finns på den här webbplatsen.