Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Tre appar som samlar dina flöden på ett ställe

| | | | Lästid: 4 minuter (3850 tecken)

Att vara internetanvändare är att hoppa runt mellan olika tjänster och webbplatser för att kolla vad som hänt sedan sist. Men det finns alternativ. Tapestry, Reeder och Surf är tre appar som gör det möjligt att samla mycket av nätinnehållet du är intresserad av på ett och samma ställe.

Tapestry, Reeder och Surf.

Poddarna jag lyssnar på, prenumerationer på YouTube-kanaler, inlägg från Bluesky och Mastodon, bloggar och ytterligare några slags flöden. Allt samlat i en och samma app. Det är precis vad Tapestry, Reeder och i viss utsträckning Surf låter dig göra.

Idén är enkel, och för alla tre delvis en reaktion på det som hände när användare började lämna Twitter/X för Mastodon, eller Threads, eller Bluesky: Just det att det plötsligt inte fanns ett ställe, där “alla” hade ett konto. Det nätverk man hade haft på Twitter spreds plötsligt på tre (eller fyra, eftersom inte alla slutat använda Twitter).

Stökigt. Välja ett ställe att flytta till, eller alla tre?

Tack vare öppenheten hos Mastodon och Bluesky går det att följa varandra över nätverksgränserna.

Och det är den typen av öppenhet som Tapestry, Reeder och Surf bygger på.

För på nätet finns det ju två typer av tjänster: De som är öppna (vilket bland annat innebär att det är möjligt för andra utvecklare bygga lösningar för tjänsterna och att innehållet är tillgängligt utan ett särskilt konto) och de som är stängda. Och kring de som är öppna växer det gärna upp livskraftiga ekosystem. Som runt Twitter, så länge det fanns ett öppet API som tredjepartsutvecklare kunde utnyttja.

Som RSS för 2020-talet #

Om du använt RSS för att prenumerera på blogginlägg kommer du känna igen dig: De tre apparna fungerar som en slags digital brevlåda, där nya inlägg från konton du följer på olika tjänster dyker upp i takt med att de publiceras.

Den lilla skillnaden mot RSS är att de nya apparna gör det möjligt att prenumerera på många fler typer av flöden.

Den stora skillnaden mot RSS är att de nya apparna är mycket mer lättbegripliga, vilket antagligen beror på två saker:

  1. De flesta internetanvändare är idag vana att tänka i termer av flöden.
  2. Till skillnad från (de flesta) RSS-läsarna är de här tre appar som inte bara prioriterar funktion, utan även användarvänlighet. Och det är nog inte en tillfällighet.

Så kanske finns nu allt på plats för ett betydligt bredare genomslag än vad RSS någonsin fick.

Erfarna utvecklare som bygger för en återuppståndet öppet internet #

Ett av företagen som byggde sig ett namn i ekosystemet runt Twitter var Iconfactory, med Twitter-appen Twitterific (som hade en blå fågel som ikon, något som senare plockades upp av Twitter i företagets logotyp). I januari 2023 slutade appen plötsligt fungera. Företaget gick tillbaka till ritbordet, och kom tillbaka med Tapestry.

Flipboard är ett annat välbekant namn för många internetanvändare. De slog igenom med en app för digitala tidningsmagasin, och satsar numera stort på öppna sociala medier. Och som en del i den satsningen har de lanserat Surf.

Bakom Reeder står en italiensk indieutvecklare som tidigare gjorde en RSS-läsare med samma namn. Inte känd för de breda massorna, men en app som verkligen var uppskattad av oss som gillar RSS.

Det är nog inte en slump att det här är utvecklare som snabbt kunnat anpassa sig till den omflyttning som börjat ske på internet de senaste två åren, främst den från Twitter till de nya alternativen. En omflyttning som är ett steg tillbaka mot ett internet där en majoritet av tjänsterna var öppna och inte walled gardens.

Reeder är min favorit för stunden #

Jag använder som sagt alla tre apparna parallellt just nu. Trots att de vill fylla ungefär samma funktion gör de det på lite olika sätt.

Reeder har i mitt tycke det snyggaste gränssnittet, bäst YouTube-stöd (kan titta på filmer direkt i appen, utan att fastna i rekommendationer) och finns dessutom till både iPhone och Mac.

Tapestrys utseende faller mig inte riktigt i smaken, men de har å andra sidan skapat ett eget ekosystem där användare kan utveckla egna “connectors” (en liten snutt programkod som hämtar innehåll från en server på nätet och gör den tillgänglig i Tapestry) för att kunna prenumerera på olika typer av tjänster.

Surf, slutligen, har det mest egensinniga gränssnittet och inte riktigt lika många tjänster. Men å andra sidan gott om kurerade listor att följa och riktigt bra för att hänga med i aktuella nyhetshändelser.

Bara kronologiska flöden #

Alla tre apparna har slutligen ytterligare en sak gemensam: De saknar sorteringsalgoritmer. Alla prenumerationerna kommer i kronologisk ordning. Det man som användare däremot kan göra är att dela in dem i olika tidslinjer som man tycker passar (en med alla nära vänners flöden i sociala medier, en som samlar både fotobloggar och fotokanaler på YouTube och så vidare).

Lättare att veta om man läst allt eller inte. Och dessutom ingen risk att ladda om flödet gång på gång för att se vad algoritmerna hittat härnäst.